Elektromagnetne signalne trube
Elektromagnetne signalne trube
Kol:      [Zvati]   

ELEKTROMAGNETNA SIGNALNA TRUBA

1. PRIMENA

Aktiviranjem elektromagnetne signalne trube stvara se snažan i karakterističan zvuk, zbog čega se ona primenjuje za signalizaciju, tj. javljanje, pozivanje i upozoravanje. Najčešće se koristi u rudarstvu, građevinarstvu i industriji na raznim uređajima i postrojenjima (transportne trake, dizalice, liftovi, energane, trafo stanice i sl.); kao i u javnim i drugim objektima (pristaništa, stanice, silosi, skladišta i dr.).

Kućište trube je od aluminijuma i  plastificirano je, što ga čini veoma otpornim na koroziju. Izvršeno je i odgovarajuće zaptivanje, tako da je ’’stepen zaštite ostvaren pomoću zaštitnog kućišta’’ IP 65.

2.TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

U redovnom proizvodnom programu "BEO - BETA" ima veliki broj tipova elektromagnetnih signalnih truba, sve su u  aluminijskom livenom kućištu, a međusobno se razlikuju  prema:

  a) STRUJI ZA NAPAJANJE
      Proizvode se dva tipa truba i to:
      AC - Trube predviđene za napajanje naizmeničnom strujom i
      DC - Trube za napajanje istosmernom strujom.

  b) PRIKLJUČNOM NAPONU

 Trube se rade za napone od:  6, 12, 24, 48, 64, 110 i 230 V  AC i DC  +5 % ; -10%

  Ostale karakteristike truba su :

    Snaga  elektromagneta

50 – 105W

 za trube tipa  AC

 

30 – 60W

 za trube tipa  DC

    Frekvencija

50 Hz

 za trube tipa  AC

    Jačina zvuka ( podesiva)

76 – 122 dB /1 m

 za trube tipa  AC

 

70 – 115 dB/ 1m

 za trube tipa  DC

    Stepen  zaštite

IP 65

 za oba tipa

    Težina  trube

2,8 kg

 za oba tipa

    Gabariti  trube

Ø 130 x 268

 za oba tipa

Osnovne karakteristike svakog tipa trube sadržane su u njegovoj oznaci, tako je npr. "ESTL - 220 AC" truba u livenom kućištu (ESTL), predviđena za napajanje naizmeničnom strujom (AC), napona 230 V.

3. MERE ZAŠTITE

Kućićte trube je izrađeno od metala, pa je potrebno izvršiti njegovo zaštitno uzemljenje kod truba koje se priključuju na napon od 110 i 230 V. Uzemljenje se ostvaruje dovođenjem voda za zaštitno uzemljenje na zavrtanj koji je za to predviđen i propisno označen.

4. MONTAŽA I PRIKLJUČENJE
Montaža i priključenje elektromagnetne signalne trube se vrši sledećim redom:

 • trubu pričvrstiti za uređaj ili objekat pomoću naročito izrađenih ’’šapa’’ i dva zavrtnja, čiji oblik i dimenzije zavise od konkretnih uslova montaže
 • truba može biti montirana u horizontalnom i vertikalnom položaju. Ali, uobičajeno je da se montira vertikalno sa usmerivačem zvuka (’’levkom’’) okrenutim na dole. U slučaju spoljašnje ugradnje takav položaj je obavezan.
 • odvrtanjem dva zavrtnja (poz.1, sl.1), oslobađa se zaštitni poklopac (poz.2) i može se skinuti. Ovi zavrtnjevi  za pričvršćenje poklopca nalaze se na čeonoj ploči usmerivača zvuka,  i od ostalih 6 zavrtnjeva (koji drže mehanizam trube i ne smeju se odvrtati) se razlikuju po boji i  položaju(bliži su rubu čeone ploče).
• kroz kablovsku uvodnicu (poz.3, sl.2) uvući trožilni kabal, pa fazni i nulti vod dovesti na slobodne priključke redne stezaljke (poz.4), a vod zaštitnog uzemljenja na zavrtanj za njegovo priključenje (poz.5). 
• vratiti zaštitni poklopac i pričvrstiti ga zavrtnjevima  i pritegnuti navrtku kablovske uvodnice.

NAPOMENA: Jačina zvuka signalne trube je u radionici podešena na cca 110 dB/1m, a prema potrebi se može smanjiti ili povećati, smanjenjem ili povećanjem sile u opruzi (poz.6, sl.2). Podešavanjem te sile, kao i njeno fiksiranje na željenu vrednost ostvaruje se pomoću dve navrtke (poz.7)

UPOZORENJE: Montažu i priključenje truba i podešavanje jačine zvuka mogu vršiti samo STRUČNA LICA. Rasklapanje signalnih truba retko je potrebno i ne preporučuje se, naročito kod truba tipa DC. 
Ovo zbog toga što su kod njih preduzete posebne mere zaštite i podešavanja prekidačkog mehanizma, koje mogu obaviti samo posebno obučena lica uz posedovanje odgovarajućih delova i dokumentacije.

5. RUKOVANJE I ODRŽAVANJE

Kao što je već rečeno, osnovna namena elektromagnetne signalne trube je javljanje, pozivanje ili upozoravanje da je nastala određena pojava.

Zbog ovoga se truba najčešće postavlja kao sastavni deo instalacije koja obezbeđuje automatski rad, tako što poseban deo (detektor, nivostat ili neki drugi specijalni prekidač) registruje nastanak određene pojave i automatski uključuje trubu. Zbog ovoga u praksi, sem u retkim slučajevima, nema posebnih zahteva za rukovanje trubom, uz uslov da su njena montaža i povezivanje sa ostalom automatikom, pravilno izvršeni.

Što se održavanja trube tiče, potrebno je povremeno proveriti da li su dobri kontakti elektromagneta sa napojnim kablom  (priključci na rednoj stezaljki), kao i spoj voda za zaštitno uzemljenje sa zavrtnjem za njegovo priključenje.
Zbog toga su obavezni povremeni pregledi i simuliranje impulsa za aktiviranje trube, u cilju provere ispravnosti njenog rada.
Konstrukcija truba je veoma jednostavna (kod truba tipa AC postoji samo jedan pokretni deo - kotva, a kod truba DC dva- kotva i prekidački mehanizam) što uz njihovu robusnost i delove otporne na koroziju, garantuje dugotrajan rad uređaja bez naročitih zahteva za održavanjem.

Za sve tipove signalnih truba (AC i DC) nadležni instituti su izvršili pregled tehničke dokumentacije,kao i ispitivanje samih truba, i na osnovu toga izdali odgovarajuće javne isprave:

-UVERENJE O PRIMENJENIM MERAMA ZAŠTITE

-UVERENJE O NIVOU ZVUČNOG PRITISKA

-UVERENJE O STEPENU ZAŠTITE IP 65

Back   |   Home   |   Top